Søk

Rosa Sløyfe

Det er blitt Oktober måned. Og denne måneden settes det hvert eneste år litt ekstra fokus på brystkreft. Brystkreft er nemlig den hyppigste formen for kreft som forekommer hos kvinner. Og det er jo litt skremmende å kunne vite at det er omtrent 3400 kvinner hvert eneste år som rammes av brystkreft. Og det vil også si at èn av tolv kvinner vil kunne utvikle brystkreft i løpet av livet sitt. Kreft er noe vi ofte hører om, kanskje mange av oss på daglig basis i en eller annen sammenheng. Men har man ikke blitt rammet av det er det vanskelig å sette seg inn i situasjonen om hvordan det er og hvordan det blir om man blir kvitt kreften. For som det i årets rosa sløyfe kampanje snakkes mye om er senskader. I dette tilfellet vil èn av tre kvinner som overlever få senskader etterpå. Det er ganske mange. Og det er forskjellige typer plager som vil være med dem restene av livet. Så det er viktig å tenke på forskjellen mellom å være kreftfri, og frisk.


Det er lett for oss utenforstående å prøve å komme med tips og råd til en person rammet av kreft. Og det er jo godt ment fra våres side. Men noen ganger tror jeg også vi må snu på tankegangen når vi snakker med en person som er eller har vært rammet av kreft. Og noen ganger tror jeg kanskje også det holder med å bare lytte. For det er som sagt vanskelig, eller så og si umulig å sette seg inn i situasjonen til et menneske som har vært rammet av kreft. Kreften rammer mennesker på forskjellige måter, og påvirker dem på forskjellige måter. Både under selve sykdommen og etter.

Takket være fremgang i forskningen og det at vi derfor tidligere kan oppdage kreften er det nå færre kvinner som dør av brystkreft. I kreftregisteret står det at nesten 90 prosent av kvinner som rammes av brystkreft lever fem år etter de fikk diagnosen. Dette kan vi takke god utredning, behandling og mammografiscreening for.

Dette med selve Rosa Sløyfe aksjonen er for å skape bevissthet hos kvinner, så de kan følge med. Og hvis det dukker opp en forandring i brystene kan man oppsøke en lege tidligere.


Bær en rosa sløyfe i oktober og vis din solidaritet. Eller bruk dine kreative evner til å spre informasjon, øke kunnskapen og støtte brystkreft foreningen.


Jeg har i den anledning tenkt mye på hva jeg kan gjøre for å spre budskapet. Og selvom rosa sløyfe aksjonen er vel kjent gjør jeg nå mitt litte for å bidra til å spre ordet og budskapet. Jeg tok derfor for meg å bake cupcakes som er rosa sløyfe inspirert. Dette er enkelt og greit ferdig muffins fra Toro, med konditorfarge i rød for å få selve muffinsen rosa. Så er det en smørkrem frosting på toppen. Oppskriften på dette linker jeg her:


Muffins med frosting Toro


Senere har jeg brukt marsipan med rød konditor farge som jeg har jobbet ordentlig godt inn og skåret ut remser som senere har blitt de rosa sløyfene. Strøsselet på toppen er bringebær strøssel som egentlig skal brukes på is, men den fikk en frisk og god smak sammen med smørkremen på toppen. Inni hver enkelt muffin er det en bit hvit dronning sjokolade som en overraskelse i midten.


Her er ingridiendesne jeg brukte til smørkremen. Det er egentlig en ganske simpel og grei oppskrift å følge. Dette er min første gang jeg lager akkurat dette så det var absolutt noe alle kan gjøre. Og over halvparten av moroen var jo å pynte de til slutt! Veldig fornøyd med resultatet av bakingen.


Jeg vet det er mange forskjellige typer kreft, og kreft rammer både menn og damer. Men nå er det Oktober og denne måneden brukes spesielt til å videreformidle kunnskap rundt akkurat brystkreften så jeg har valgt å benytte anledningen til å selv spre litt informasjon og vise min støtte så godt jeg kan. Jeg bærer rosa sløyfe i oktober, og har nå bakt. Jeg kommer også til å fortsette å vise min solidaritet på forskjellige måter utover i Oktober, da akkurat dette er noe jeg bryr meg litt ekstra om.


Jeg har selv noen i min nære familie som har måttet kjempe mot kreften. Både tanta mi og farmoren min har hatt brystkreft. Farmoren min hadde en litt mindre hissig type og en liten kul i brystet som ble fjernet. Etter dette ble hun strålebehandlet. Tanta mi hadde en mer omfattende form for brystkreft. I 2016 var tanta og kusina mi med i kampanjevideoen til kreftforeningen for rosa sløyfe. Da det handlet om å kjenne slekten sin, og arvelig kreftgener. Min tante hadde mer enn bare brystkreft. Og hun kjempet seg gjennom det som skulle bli hennes tøffeste periode i livet, og det viste seg senere at kusina mi hadde arvet akkurat dette genet. Hun fikk da beskjed om at det var 70 prosent sjans for at dette ville kunne utvikle seg, og har nå måttet ta noen forhåndsregler på grunn av det. Jeg er veldig takknemlig for at jeg ennå har alle disse flotte damene i livet mitt. For når man rammes av kreft, enten om det er brystkreft eller en annen form for kreft er det ikke noen garanti for at det går bra selvom man behandles. Men jeg har dem alle.

Jeg er veldig glad i dere.


Og dette er vel grunnen til at jeg har nå valgt å bruke litt mer tid på å vise min støtte og også selv være oppmerksom på tegnene rundt da i dette tilfellet brystkreft. Jeg hadde sikkert brydd meg og tenkt over alt dette selvom ingen i min nære krets hadde fått det. Men det har nok åpnet øynene mine ennå mer. Det har gjort at jeg har fått kjenne på selv den frykten av å miste noen jeg er glad i til kreften. Spesielt med tanta mi. Selvom jeg da egentlig bare ennå var ei lita jente på denne tiden, så skjønte jeg jo hva som skjedde. Selvom jeg kanskje ikke selv sa noe om det, eller reflekterte noe mer over det. Men nå i dag, og spesielt under årets kampanje kan jeg se og lese om ting jeg vet at også mine nærmeste som har vært rammet av kreft også har. Senskader, etterbehandlinger og ting som gjør at en aldri kan føle seg 100% frisk. Men man er bedre, og til tider også dårlig igjen. Men herregud for noen damer. Så sterke mennesker. Det er fler jeg kjenner som har hatt kreft i en eller annen form. Både nære og folk jeg bare har litt bekjentskap til. Noen har beseiret kreften og andre har tapt. Men denne måneden hyller vi de som ennå kjemper i kreften og de som kjemper etter kreften. For det vil aldri bli helt det samme. Men hvis alle viser til omtanke, gir et bidrag og sprer ordet kan vi kanskje redde ennå fler og hjelpe ennå fler. Akkurat denne, er til dere sterke damer der ute som jobber med å kunne delta blant oss andre i samfunnet. Som trosser smerter og plager. Som smiler selvom det er vondt.

Gå inn på Rosa sløyfe sine hjemmesider og gi et bidrag, les mer om brystkreft og hvordan oppdage eventuelle forskjeller i brystene.

Rosa Sløyfe - Kreftforeningen Se videoen fra Rosa Sløyfe kampanjen i 2016 med min tante og kusine her.

Se årets video fra Rosa Sløyfe kampanjen 2018 her


(Informasjon og opplysninger er hentet fra Kreftforeningen sine hjemme sider)

(Dette innlegget er ikke laget i et samarbeid med kreftforeningen)


-Cecilie Hansen (Sessahansen)